Search Results | kosova

Galeria e Arteve e Kosovës // Ismet Jonuzi -Nga vija te forma-

Galeria e Arteve e Kosovës // Ismet Jonuzi -Nga vija te forma-

Prej:E premte, 17 Shkurt 2012 – 18:00

Deri:E shtune, 17 Mars 2012 – 18:00

Organizon Galeria e Arteve e Kosovës

Adresa: Agim Ramadani , Prishtinë

Përshkrimi

Me rastin e katër vjetorit të pavarësisë së Republikës së Kosovës, Galeria e Arteve të Kosovës ju fton të merrni pjesë në ceremoninë e përurimit të ekspozitës së titulluar “Nga vija te forma” e artistit Ismet Jonuzi, kuruar nga Eqrem Basha.

Hapja bëhet të Premten, më 17 shkurt 2012, në ora 18:00, në Galerinë e Arteve të Kosovës.

Ceremonia do të shoqërohet me koktej dhe muzikë nga Ethnically Plugged, grup i përbërë nga muzikantë të njohur kosovar. Muzika e tyre është e bazuar në përpunimin e këngëve tona popullore.

———————————————————————————————

On the occasion of the 4th anniversary of the independence of the Republic of Kosovo, The Kosova Art Gallery invites you to attend the opening ceremony of the exhibition “From line to structure” by artist Ismet Jonuzi, curated by Eqrem Basha.

The exhibition opens on Friday 17 February 2012, at 18:00, at The Kosova Art Gallery.

The ceremony will be followed by a cocktail and music by Ethnically Plugged, a group of well known Kosovar musicians. Their music is based on remaking the Kosovar traditional songs with different instruments.

Incoming search terms:

Posted in Prishtina, Prishtine, Pristina0 Comments

Në Prishtine kërkojnë tokë 70 institucione qendrore

Rreth 70 kërkesa kanë adresuar institucionet e nivelit qendror në Komunën e Prishtinës, që kjo e fundit të ndajë parcela për to si dhe në disa raste të verifikojë pronësinë dhe ligjshmërinë e pronës, shkruan Koha Ditore.

Në listën e institucioneve që presin tokë nga Prishtina, prin Qeveria e Kosovës me gjithsej  23 kërkesa, pastaj radhitet Agjencia Kosovare e Pronës me 15 kërkesa, Këshilli Gjyqësor me 11 kërkesa, Agjencia Kosovare e Privatizimit me 3 kërkesa, Agjencia Kadastrale me 2 kërkesa, Instituti Sizmologjik me 1 kërkesë, Bashkësia Islame me 6 kërkesa, Agjencia Kundër Korrupsionit me 1 kërkesë si dhe ndërmarrjet e nivelit qendror (KEK-u, PTK-ja)  me 7 kërkesa.

Këto të dhëna janë siguruar nga raporti vjetor i Komunës së Prishtinës, i cili i referohet periudhës dymbëdhjetëmujore të vitit të kaluar.

“Këto kërkesa kanë qenë për ofrimin e provave dhe dokumentacion, si dhe ofrimin e lokacioneve për ndërtimin e objekteve me interes të përgjithshëm publik”, thuhet në këtë raport. Sipas po këtij dokumenti, Komuna e Prishtinës ka arritur t’i zgjedhë kërkesat e parashtruara në lëmin e drejtësisë, atë të arsimit, si dhe të kategorive sociale të cilat kërkesa në komuna janë parashtruar nga MPMS-së. “Komuna e Prishtinës ka ndarë lokacionin në rreth 5 hektarë tokë në zonën e quajtur ‘Prishtina e re’ për ndërtimin e Pallatit të Drejtësisë, Shtëpisë Presidenciale, si dhe të disa rezidencave të tjera institucionale. Ndërsa më herët ngjashëm është vepruar edhe me Universitetin e Prishtinës”, thuhet në raportin e komunës, teksa thuhet më lehtë zgjidhen kërkesat nga MASHT-i, ngase ndarja e pronës ka të bëjnë për ndërtimin e shkollave në zonat e kryeqytetit. “Në këto raste llogaritet domosdoshmëria e ndërtimit të shkollave si dhe hapësira, e cila mund të jetë anësore”, thuhet më tej në raportin e Komunës së Prishtinës. Ndryshe të martën në komunë kanë thënë se ky institucion po e ka të pamundur t’u përgjigjet pozitivisht të gjitha kërkesave për ndarje pronash. “Pothuajse të gjitha kërkesat të cilat vijnë për ndarje pronash në Prishtinë nga ana e institucioneve të nivelit qendror kërkojnë që zona të jetë diku qendra e Prishtinës, hapësirë kjo e cila është mbingarkuar dhe nuk ka lokacion të përshtatshëm, i cili mund të ndahet për ndërtime objektesh tjera institucionale”, ka thënë Muhamet Gashi, zëdhënës i Komunës së Prishtinës. Sipas tij, ka raste kur komuna nxjerr vendim për ndarje të lokacionit, ndërsa institucioni i cili ka parashtruar kërkesën nuk ndahet i kënaqur me lokacionin e ndarë. “Kemi raste kur komuna ka ndarë lokacion, madje edhe në qendër siç është rasti me Bashkësinë Islame të Kosovës, e cila ka shfaqur pakënaqësi me vendimin e komunës”, ka potencuar Gashi. Nga ana tjetër kreu i Prishtinës, Isa Mustafa, gjatë një interviste të dhënë për “Koha Ditore” në fillim të këtij viti, kërkesat që vijnë nga institucionet qendrore në adresë të komunës i ka parë si dëshmi se nga niveli qendror Prishtina do të duhet të kishte një tretman më të veçantë në krahasim me komunat e tjera në vend.

“Prishtina është kryeqytet, këtu janë të gjitha institucionet, ato vazhdimisht kërkojnë parcela toke, vendparkingje dhe shërbime tjera komunale, ndërsa kur është fjala te dhënia e një granti shtesë financiar për kryeqytetin, ato marrin qëndrim kundër”, ka thënë Mustafa. Ky i fundit e pati quajtur paradoksale që Prishtina të krahasohet me komunën e Parteshit.

“Prishtina aktualisht nga niveli qendror nuk trajtohet për asnjë dimension ndryshe nga komunat tjera me të vogla të vendit, ndërsa Prishtina duhet të mendojë dhe të angazhohet për ndarje tokash për këto institucione. Aktualisht në qendër të qytetit është e pamundur të gjendet ndonjë lokacion i përshtatshëm që do të mund t’i dedikohet ndonjë institucioni, atje ku komuna ka hapësirë është zona e quajtur Prishtina e re, si dhe zona ekonomike”, ka potencuar mes tjerash Mustafa.

Gazeta nuk ka arritur të martën të sigurojë qëndrim të Qeverisë së Kosovës në lidhje me këto çështje. Por, në një prononcim të mëhershëm për gazetën kreu i MPB-së, Bajram Rexhepi, pati kërkuar nga Komuna e Prishtinës që të jetë më azhure ndaj kërkesave që parashtrojnë institucionet e nivelit qendror.

“Kemi parashtruar disa herë radhazi kërkesa në Komunë të Prishtinës, por për shkaqe të tyre jemi vonuar në nisjen dhe finalizimin e Qendrës së Regjistrimit të Automjeteve në Prishtinë dhe do të duhet që për një dokument të mbesin gjerat pezull”, pati thënë Rexhepi.

Incoming search terms:

Posted in Prishtina, Prishtine0 Comments

[Prishtina Travel] Getting in Pristina

[Prishtina Travel] Getting in Pristina

[Prishtina Travel] – Get in Pristina By plane

The easiest way to get to Pristina is by plane. There are direct flights to Pristina International Airport from London, Zurich, Geneva, Gothenburg, Copenhagen , Vienna, Hamburg, Hannover, Dusseldorf, Berlin, Frankfurt, Munich, Stuttgart, Bremen, Verona, Ljubljana, Budapest, Tirana, Istanbul and Oslo. There are low-budget flights to Pristina from Liege, Belgium and with Easyjet from Switzerland. There are cheap connecting flights via Tirana and Ljubljana, but also from most of German airports.  Check Airkosova for best fares.

Also, Skopje International Airport is 110 km away (two hours).  The bus to Pristina from Skopje takes about two hours and costs €5 (€5.50 with the bus station’s fee). The last bus from Skopje to Pristina leaves at 18:10; from Pristina to Skopje at 17:00.

pristina

pristina

If you arrive at Pristina airport – small, haphazard but recently modernized and efficient in a Balkan kind of way – you should get from the plane to the outside world within 15 minutes. The city center is about 15 minutes away by car along the closest thing to a good road in Kosova. The many taxi drivers outside the airport will quote you €15-30 for the trip but will happily be haggled down to €10.

[Prishtina Travel] – Get in Pristina By bus

From Albania, there are several daily direct bus connections to Pristina, from Tirana and Durres. From. There are also direct bus links from most cities in Germany, Switzerland, Belgium, Turkey, Macedonia, Bosnia, and Montenegro. From Podgorica in Montenegro there are at least two night buses (9pm and 10pm, approx 5 1/2 hrs) that run via Peja €16.

There is one bus every night that runs from Pristhina to Ulcinj, Montenegro with stops in Peja, Prodgorica and Bari. The buses leave at 7pm from both Pristhina and Ulcinj. The trips is 20 euros round trip and take 9 hours.

From Skopje in Macedonia there are 8 buses per day at 10 past the hour. It is supposed to take 1.5 hours, but we took 3 hours due to traffic! It costs only 320 MKD (just over €5)

The Prishtina bus station is quite a safe place to await sunrise.

From Serbia there are several direct buses from Belgrade (6 hours, 1 day bus & 2 night busses), run by Kosovo companies, cost less than €20, stops depending on the route in Niš or Kruševac. There are twice daily mini-buses from Niš, they cost 600 dinars (about $10) and the guys at Niš Hostel will help you get in contact with organizers, even if you aren’t sleeping there, as it is necessary to book in advance. If entering direct from Serbia, be aware that you need to leave by the same way that you came in so that you get Serbian entry/exit stamps .

There is also a bus service from Sarajevo (via Novi Pazar; Buy ticket to Novi Pazar on 10pm bus, the bus continues to Prishtina, tickets available onboard); the trip lasts around 12 hours and costs around €20.

[Prishtina Travel] – Get in Pristina by train

There are trains which travel from Macedonia and Serbia to Pristina. These take long to get there.  Check Kosovo Railway

Incoming search terms:

Posted in Prishtina Travel0 Comments

Hotel Prishtina

OVERVIEW
Hotel Prishtina is located within the heart of the city’s most important business district, few meters from the UN-s headquarters in Kosova (UNMIK). Hotel has 4 flours and 43 carefully arranged rooms and suites, a first class restaurant, swimming pool and a conference hall.
ROOM INFORMATION
Hotel Prishtina features a selection of 43 beautifully well appointed guestrooms and suites distributed along 4 floor. Each room of the hotel has elegant marble bath, minibar, Digital Satellite TV, internet connection, phone line, air condition, hair dryers and make-up mirrors, AM/FM clock radio, breakfast in room is available too. Continue Reading

Incoming search terms:

Posted in Pristina Hotels0 Comments

Pristina

Pristina

The Youngest Country of the World!
Did you know…Following more than seven decades of Yugoslav/Serbian government, Kosovo declared its independence on February 17, 2008. Hence, the Connecticut-size land made the world headlines when became the youngest country in the first decade of the 21st century. Ten years before, it was not an independent nation in Europe compared to its neighbors — for example, Croatia, Slovenia, Bosnia Hercegovina. At the same time, Kosovo boasted one of Europe’s last wars, an ethnic-based conflict, where were killed more than 10,000 persons. From the end of the Cold War to the beginning of the 21st century, it had not been neither prosperous nor stable. In those circumstances, Kosovo Pristina  stood as the poorest region on the European mainland. Later on, Kosovo’s independence was backed by America, Albania, and Great Britain. In 2009, it was one of the most peaceful countries on the Balkan Peninsula of Europe.

People
Did you know… This Southeastern European nation has a population of about 2,500,000. It ranks 148th in population among the countries of the world. Around 88 per cent of the nation’s population is made up of Albanians. There are also other ethnic groups: Serbs, Bosniaks, Goranis, Roma, Turks, Ashkalis, Egyptians.

Education
Did you know…Education and technology have received increased emphasis in this landlocked country since it became independent in the first decade of the 21st century.

Pristina

Pristina

Pristina

Kosovo & the United States of America
Did you know…On November 23, 1999, President Bill Clinton made history when arrived in Ferizaj, Kosovo. Since then, it was the first official visit by an American Head of State to Kosovo. America’s leader Clinton arrived in Ferizaj to an enthusiastic welcome. During his visit, Mr Clinton had called on Kosovo Albanians to forgive the injustices perpetrated against them by the Serbs. This Southeastern European nation Kosovo and capital Pristina has been recognized by Washington since 2008.

Geography
Did you know…The landlocked country of Kosovo, that once formed part of Ottoman empire, lies on the Balkan Peninsula of Southeastern Europe. It is bordered by Montenegro on the Northwest, Macedonia on the South, and Albania on the West. This new nation holds a territory of 4,203 square miles (or 10,908 square kilometers). On the other hand, the Kosovar countryside consists mainly of mountains separated by fertile valleys. Unique among European countries, it is about the size of Connecticut, an American state Pristina.

Kosovo’s capital
Did you know…Pristina — the country’s largest city — is the capital city of Kosovo. It is also the nation’s chief commercial, cultural, and industrial center. Since then, Pristina is rich history and friendly people has made it one of the most important metropolises on the Balkan Peninsula. Additionally,it has about 800,000 inhabitants.

Languages
Did you know…Albanian, English  and Serbian are the national languages. The landlocked nation also has other non-official languages: Gorani, Romani, Bosnian, and Turkish, among others.

Sports
Did you know…The most popular sports are: basketball, boxing, canoe, chess, gymnastics, soccer, swimming, table tennis, team handball, track & field, water polo, and wrestling. Nonetheless, the Olympic team — made up of Albanians, Kosovo Serbs, Bosniaks and Goranis — has not competed in the modern Olympic Games. Over the past 14 months, the national government has stepped up efforts to participate in the world championships and multi-sports events. Some of its best athletes living in Western Europe. In 1987, Kosovo’s boxer Aziz Salihu earned the gold medal at the Mediterranean Games in Syria. Prisstina

Ecology Pristina

Did you know… More than 25 per cent of its territory is covered by rainforests.

Awards & Prizes
Did you know…The new nation was endorsed by Donald Trump,president of Miss Universe Organization in 2008. Also that year, Miss Kosovo, Zana Krasniqi, under the watchful eye of Fadil Berisha — one of the world’s most popular fashion photographers — made the top 15 in Nha Trang, Vietnam. Pristina She was the first Kosovar women to compete in MU. Ironically, Kosovo does not have diplomatic ties with Hanoi. In the following year, in August 2009, the nation’s contestant Marigona “Gona” Dragusha finished third in The Bahamas, outpacing 80 other entries. Prior to Miss Kosovo’s Bahamas trip, she, who is reminiscent of the world-famous actress Audrey Hepburn, had been training in New York City,along with Hasna Xhukici, Miss Albania Pristina.

Metropolises
Did you know… Apart from Pristina, the region gathers four amazing cities: Dakovica, Kosovska Mitrovica, Peja, and Prizren.

International Organizations
Did you know…Since 2009 this Eastern European nation belongs to the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank.

Economics
Did you know… On the economic side, Kosovo over the last five decades has changed from a socialist economy to a free market system. From then onwards, a number of foreign corporations operate businesses in the country. Despite being one of Europe’s smallest nations, the landlocked country has important mineral resources, including nickel, lignite, lead, chrome, aluminum, and magnesium. But there’s more. Much of Europe’s coal wealth lies in Kosovo. The resources could provide for economic growth to Pristina  if those natural resources were used more fully. Additionally, Kosovo is endowed with fertil soil. Nature-based tourism is a new source of income.

Mountains
Did you know…Deravica is the nation’s tallest peak: it rises 8,714 feet (2,656 meters) above sea level.

Famous Kosovars
Did you know… The country’s has produced a number of performers/artists, including Melihate Ajeti (actress), Adekina Ismajli (singer), Shaban Gashi (photographer), Akil Mark Koci (composer), Esat Valla (painter) and a host of other pristina . It has also produced many fine writers, among them Xhevdet Bajraj and Eqrem Basha. However, few of them are known outside the country.

Foreign Relations
Did you know…During the 1990s and early 2000s, Kosovo worked to establish ties with several republics. So far, the new nation has been internationally recognized by 62 member countries of the United Nations, including the United States, Australia, France, Turkey, Germany, and the United Kingdom. Meanwhile, the new country receives continued support and aid from the US and European Union.

Pristina

Incoming search terms:

Posted in Pristina0 Comments

Prishtina Info

Prishtina

Komisioni komunal për regjistrimin e popullsisë dhe ekonomive familjare i Komunës së Prishtina dhe udhëheqësit e lartë të Entit të Statistikave të Kosovës, sot, më 14 prill, në orë 14:00, organizojnë konferencë për gazetarë.

Temë e kësaj konference do të jetë: Procesi i regjistrimit të popullsisë dhe ekonomive familjare në Komunën e Prishtina.

prishtina

prishtina

Konferenca mbahet në  objektin e komunës  në sallën e konferencave, kati i dytë nr, 37.

Komuna e Prishtina – Drejtoria e Urbanizmit, Ndërtimit dhe Mbrojtjes së Mjedisit, nesër më 13 prill, në orën 13:00, në objektin e ri të komunës, në lagjen “Arbëria”(salla e madhe kati i tretë), organizon takim më qytetarë.

Temë diskutimi e këtij takimi do të jetë  trashëgimia kulturore- historike e qytetit të Prishtina, si vazhdimësi e arritjes së synimeve  dhe bashkëpunimit  të ndërsjellët për qëllimin e përbashkët “Ruajtja e Qytetit të Vjetër”.
Në këtë takim prezantimin e gjendjes faktike të qytetit të vjetër, do ta paraqesë, Mejrushe (Kastrati) Sejdullahu, ndërsa për Planin rregullues të lagjes “Vëllesha”, me një prezantim do të paraqitet përfaqësuesi i kompanisë  “CMA”,  Kadrush Grezda.
Më pastaj do të vazhdohet me diskutime nga të pranishmit lidhur me temën e takimit.

Në këtë takim janë ftuar banorët ë kësaj lagjeje, urbanistë dhe arkitektë si dhe ekspert të fushës së trashëgimisë, nga të cilët pritet të japin kontributin e tyre lidhur me trashëgimin kulturore të kësaj lagjeje.

Prishtina

Nënkryetari i Komunës së Prishtina, Avdullah Hoti, gjatë një takimi që pati sot me kryetarin e  Komunës së Ulqinit,  Gëzim Hajdinaga , ka ripërsëritur edhe njëherë gatishmërinë e Komunës së Prishtina për promovimin e turizmit dhe kulturës së qytetit të Ulqinit, si dhe thellimin e bashkëpunimit midis të dy komunave, duke premtuar se do të bëhen vizita të rregullta reciproke me qëllim të promovimit sa më të mirë të investimeve në Ulqin, si dhe në fuqizimin e komunitetit shqiptar që jetojnë në Malin e Zi.
Nga ana e tij kryetari i Komunës së Ulqinit, Gëzim Hajdinaga, i shoqëruar me bashkëpunëtorë, pasi  shprehu falënderimet e tij për Komunën e Prishtina dhe institucioneve tjera kosovare për mbështetjen dhënë Komunës së Ulqinit në fushën e turizmit, ai shprehu bindjen që edhe në këtë vit Ulqini nuk do të mbetet i harruar nga kosovarët.

“Sivjet jemi edhe më të përgatitur që në tërësi t’i përmbushim kërkesat e vizitorëve, andaj presim një numër më të madh të tyre sivjet”, ka thënë kryetari Hajdinaga.

Ndërkaq, me ftesë të kryetarit Hajdinaga, kryetari i Komunës së Prishtina, Isa Mustafa dhe nënkryetari Avdullah Hoti do të marrin pjesë në ceremoninë e hapjes së  sezonit turistik në Komunën e Ulqinit, në muajin qershor të këtij viti Prishtina

Ndermarrja Publike Komunale “Hortikultura” në bazë të planifikimit të biznesit të saj, nesër 4 prill, vazhdon mbjelljen e luleve sezonale dhe atyre shumëvjeçare, në të gjitha pjesët e qytetit të planifikuara nga Drejtoria e Shërbimeve Publike e Komunës së Prishtina.

Luleve sezonale dhe  shumëvjeçare do të mbillen në : parkun e qytetit”, parkun regjional “Gërmia”, parkun në lagjen e “Dardanisë”, parkun në lagjen “Ulpiana”, në hapësirat e gjelbërua në lagjen “Kodra e Diellit”, në pjesët gjelbëruese përgjatë rrugës “Agim Ramadani”, si dhe në pjesët e tjera gjelbëruese të qytetit.
E gjithë kjo prodhimtari është e prodhuar në lulishten e kësaj ndërmarrje, ku në ketë vit janë prodhuar 255 mijë lule të llojeve të ndryshme, nga punëtorët profesional të kësaj ndërmarrje.
NPK “Hortikultura” duke filluar për këtë sezon ka punësuar edhe 28 punëtorë të rinj Prishtina.
Ngritja e numrit të punëtorëve sadopak ndikon në uljen e papunësisë në Komunën e Prishtina, dhe të cilët do të përkujdesën për mirëmbajtjen dhe ngritjen e sipërfaqeve të reja gjelbëruese.

Prishtina

Komuna e Prishtina- Drejtoria për Urbanizëm, Ndërtim dhe Mbrojtje të Mjedisit, njofton qytetarët e lagjes “Vellusha”, institucionet e kulturës dhe qytetarët tjerë të interesuar, se më datë 19 (e marte) prill 2011, në orën 13:00, në sallën e mbledhjeve në objektin e ri të komunës, (kati i tretë) në lagjen “Arbëria”, fillon diskutimi publik  i propozimit të Planit rregullues për lagjen “Vellusha”.

Prishtina

Incoming search terms:

Posted in Prishtina, Prishtine0 Comments

Fillojnë procedurat për ndërtimin e garazheve

Fillojnë procedurat për ndërtimin e garazheve

Në mbledhjen e sotme të Këshillit të Drejtorëve të cilën e udhëhoqi kryetari i Komunës së Prishtina, Isa Mustafa, u diskutuan disa pikat e rendit të ditës të parapara për këtë mbledhje.
Këshilli i Drejtoreve i Komunës së Prishtina, sot, mori vendim për fillimin e proceduarve për ndërtimin e garazheve nëntokësore dhe hapësirave afariste me Partneritet Publiko- Privat,
Këshilli autorizoi Zyra e Prokurimit që të kryej veprime procedurale sipas Ligjit.
Zyra e prokurimit do të shpall tenderin për Partneritet Publiko-Privat (PPP) ndërtimin e tri garazheve nëntokësore me hapësira përcjellëse afariste në lokacionet e përcaktuara sipas planeve rregulluese, garazhet do të ndërtohen në lokacionet: në shesin “Adem Jashari”;  në mes të dy objekteve të Kuvendit të Kosovës dhe Kuvendit të Komunës, në rrugën “Luan Haredinaj” përballë objektit të Pallatit të Rinisë dhe Sporteve dhe përballë objektit të Fakultetit Filologjik.
Këshilli i drejtorëve shqyrtoi projektin e shenjëzimit të rrugëve, lagjeve dhe vendbanimeve në territorin e Komunës së prishtines, Prishtina me këtë u kërkua nga Drejtoritë përkatëse të kompletojnë dokumentacion e duhur për hapjen e tenderit publik për fillimin e realizimit të këtij projekti.

Ndërkaq në Prishtina këtë takim u fol edhe për fillimin sa më parë të realizimit të projekteve të para për këtë vit.

prishtinaa.jpg

Prishtina Pristina prishtine Pristina hotels

Komuna e prishtines, informon punonjësit Prishtina e Institucioneve parashkollore të Komunës së prishtine, se kërkesa e tyre për pagesën e shujtës për vitin e 2010, nuk mund të bëhet për arsyeje se nuk ka pasur mjete të ndara nga buxheti i Komunës së prishtines, për këtë destinim, dhe nuk janë ndarë mjete as nga niveli qendror.
Komuna e prishtines e ka njoftuar këshillin grevist dhe njofton të gjithë punonjësit e Institucioneve shkollore se pagesa e shujtës për vitin 2011, do të fillojë të paguhet për këtë vit me të miratuar Ligji për buxhetin e Republikës së Kosovës, nga Kuvendi i Kosovës.

Komuna e prishtines dhe Drejtoria e Arsimit  Prishtina u bëjnë thirrje këshillit grevist dhe punonjësve të Institucioneve parashkollore që të ndërpresin grevën dhe t’i kthehen punës së tyre, në të kundërtën nëse nuk përfillet Pristina kjo kërkesë do të ndërmerren masat e Prishtina duhura ligjore.

Prishtina Pristina prishtine Pristina hotels

Qendra Kulturore e Fëmijëve të prishtines,  me rastin e  8 Marsit Ditës së Gruas, nesër më  8 mars 2011, në orën 17.00, në Pallatin e Rinise, Kulturës dhe të Sporteve ( salla e kuqe), Pristina hotels do të mbaj një program kulturor-artistik.  Fëmijët e kësaj qendre do të paraqiten me këngë, balet, vallëzim modern, vallëzim folklorik, recitime.

Kryetari i Komunës së prishtine, Isa Mustafa, Prishtina sot priti në një takim Jane Armitage, udhëheqëse Regjionale e Bankës Botërore dhe Ranjit Nayak, përfaqësues i Bankës Botërore në Kosove.
Kryetari Mustafa falënderoi përfaqësuesit e Bakës Botërore për vizitën dhe foli për zhvillimet e përgjithshme në Komunën e prishtines, si dhe sfidat që përballet udhëheqja komunale në ofrimin e shërbimeve për qytetarë dhe gjendjen e Pristina rëndë ekonomike.
“Ne përmes jush falënderojmë Bankën Botërore për ndihmën që i ka dhënë Kosovës para anëtarësimin në këtë organizatë si dhe pas anëtarësimit, duke u shprehur se do të jemi të gatshëm të përkrahim çdo kërkesë që vije nga Banka Botërore për  Prishtina të mirën e Pristina Kosovës dhe zhvillimin ekonomik”.

Prishtina Pristina prishtine Pristina hotels

Kryetari Pristina Pristina hotels Mustafa e njoftoi përfaqësuesen e lartë të Bakës Botërore edhe për bashkëpunim e ngushtë të ka Komune e prishtines me Zyrën e Bankës Botërore në prishtine, duke u shprehur se bashkëpunimi i ndërsjellët do të vazhdojë edhe në të ardhmen në të gjitha fushat.

Ndërkaq,  Jane Armitage, udhëheqëse  Prishtina Regjionale e Bankës Botërore, kryetarin Mustafa pritjen dhe e informoi atë për ndihmën që prishtine iu është dhënë Kosovës në të kaluarën si dhe për asistencën që do t’i ofrohen gjatë viteve të ardhshme.

“Kosovën e kemi renditur në listën Prishtina e vendeve të pazhvilluara dhe kemi asistuar financiarisht edhe para se Kosova të jetë anëtare e kësaj banke, asistenca do të vazhdojë tash e tutje në një formë tjetër , ku banka jonë do të ofrojë kredi të buta për Kosovë në afat të kthimit për 40 vjet, ndërsa kthimi do të fillojë pas 10 viteve edhe atë me 0 kamatë”, tha Armitage Prishtina

“Për zhvillimin e Pristina Kosovës kjo formë e kreditimit është shumë e mirëseardhur dhe do të ndihmojë fusha të caktuara, dhe ne do të përpiqemi që në afate sa më optimale t’i përmbushim obligimet tona, me qëllim që sa më parë të fillojë dhënia e këtyre kredive”, tha kreu i prishtines.

Në këtë takim u fol edhe lidhjet e komunave të Kosovës me komunat e vendeve tjera, planifikimin hapësinor të prishtines, planet rregulluese, planin zhvillimor lokal dhe urban, ndërtime pa leje, dokumentacionin origjinal Prishtina kadastral i cili është marruar nga Serbia si dhe për çështjet pronësore.

Po ashtu u bisedua për fushat prishtine e rëndësishme Prishtina që duhet të investohet në të ardhmen për rimëkëmbjen e Pristina ekonomisë së vendit, si bujqësia, blegtoria dhe energjetika.

Nënkryetari I Komunës së prishtines, Avdullah Hoti, priti sot, në një takim një delegacion të OJQ YMCA, të prirë nga Pristina hotels Janet Morrow Pate, presidente e YMCA-së në Chicago, SHBA, Adam Rychlik, përfaqësues i YMCA-së nga Çekia, Pristina  Marius Pop, përfaqësues i YMCA-së nga Romania dhe Dorina Lluka, drejtoresh e YMCA-së për Kosovë.

Në këtë takim nënkryetari Hoti u informua nga të pranishmit për aktivitet e kësaj organizate si dhe për rolin e YMCA në ndërlidhje midis Kosovës, Prishtina  Evropës dhe  SHBA-së, për të kontribuar në zhvillimin e rinisë.

Delegacioni i YMCA-së kërkoi nga nënkryetari i Komunës së prishtines, të fillojë bashkëpunimi i ndërsjellët për realizimin e projekteve Pristina të përbashkëta për rininë prishtinase në fusha të ndryshme.

Nënkryetari Hoti, falënderoi prishtine delegacionin e YMCA-së për vizitë dhe për prezantimin e aktiviteteve së kësaj organizate, duke u shprehur se “Komuna e prishtines ka një rini të shëndosh të përgatitur  dhe është mëse e domosdoshme që këta të rinj Pristina të merren me aktivitete të ndryshme sipas programeve të YMCA-së”.

“Ne do të jemi të hapur Pristina hotels për bashkëpunim edhe me organizatën të cilën ju e përfaqësoni duke përmendur përkrahjen e komunës për rininë dhe organizatat tjera rinore që veprojnë brenda kryeqytetit”, tha Hoti.

Përfaqësuesit e YMCA-së, u shprehën të gatshëm Prishtina që të fillojnë të realizojnë projekte të ndryshme me rininë prishtinase si në aktivitete sportive, kulturore, vizita të organizuara jashtë vendit dhe trajnime të ndryshme në vendet Pristina tjera të të rinjve kosovar.

Ndryshe YMCA është themeluar në Britani Prishtina të Madhe në vitin 1844  me misionin për të ndërtuar shpirt, mendje, dhe trup të shëndetshëm për të gjithë njerëzit e botës.

YMCA  është Organizata më prishtine e madhe Pristina dhe më e vjetër jo fitimprurëse në Botë, e themeluar nga Kryqit të Kuq Ndërkombëtar.

Ndërsa në Kosove Pristina hotels është themeluar  në vitin 2003, dhe është duke u munduar t’i zhvilloj projektet të nivelit paralel me vendet e zhvilluara  dhe me standarde të larta për te rinjtë.

Drejtoria përprishtine  Ekonomi dhe  Prishtina Zhvillim e Komunës së prishtines, përkatësisht sektori për bujqësi njoftohen të gjithë ata që janë të interesuar për aplikim për prerjen e  masës drusore në pyje private se afati  për aplikim i cili ka filluar me datë 15 shkurt 2011 i paraparë të përfundoje më 15 mars 2011, shtyhet deri më 31 mars të këtij Pristina viti.

Këshilli i Drejtorëve i Komunës së prishtines në mbledhjen e sotme të cilën e udhëhoqi kryetari i Komunës, Isa Mustafa, shqyrtoi propozimimplanin rregullues për lagjen “Vellusha”, si dhe raportet e ndërmarrjeve publike komunale: Ndërmarrja Publike Banesore, Hortikultura dhe Sport – Marketingu.
Pas diskutimeve nga anëtarët e Këshillit lidhur me propozim planin rregullues për lagjen “Vellusha” u vendos që propozimplani rregullues për lagjen “Vellusha”, t’i kalohet Komitetit për Politikë dhe Financa për miratim, ku më pastaj pritet që ky propozim plan të merr mbështetjen e këshilltarëve komunal për të dalë në diskutim prishtine publik Pristina hotels .
Këshilli i Drejtorëve, gjithashtu, ka aprovuar  raportet e  ndërmarrjeve publike komunale: Ndërmarrjes Publike Banesore, Hortikulturës dhe Sport – Marketingut, duke propozuar që të njëjtat t’i kalohen në procedurë trupave të Komunës së prishtines për miratim, Prishtina Komitetit për Politikë e Financa si dhe Kuvendit Komunal Pristina .

Prishtina Pristina prishtine Pristina hotels

Incoming search terms:

Posted in Prishtina, Prishtine0 Comments

Prishtina Info

Komuna e Prishtine me rastin e trevjetorit të pavarësisë së Kosovës ka përgatitur një varg aktivitetesh kulturo-artistike.

Agjenda e aktiviteteve, 17 shkurt 2011:

Ora 09:00 – Vendosja e luleve te varri i Presidentit Dr. Ibrahim Rugova,  varrezat e dëshmorëve në lagjen “Velani” dhe tek        shtatorja e “Zahir Pajaziti”.

Ora 10:00-  Akademia solemne, Prishtine

Vendi: Salla e Kuvendit (objekti i vjetër, kati përdhes) Prishtine,

Kryetari i Komunës së Prishtine, Isa Mustafa mban një fjalë rasti.

Me këtë rast do të bëhet edhe përurimi i sallës së rinovuar të Kuvendit.

Ora 12:00:  Program kulturor, Pristina

Vendi: Teatri “Dodona”, Pristina

Aktiviteti:  Asambleja komunale e fëmijëve shfaq komedinë  “Lemza e gushtit”, Pristina

Ora 12:00:  Drejtoria për Kulture , Rini dhe Sport dhe Shoqata e Pedagogeve te Kulturës Fizike

Vendi: Pallati i Rinise dhe Sporteve

Aktiviteti: Zhvillohet ndeshja finale  në  Basketboll- ekipet finaliste të nxënësve të  shkollave fillore dhe te mesme te kryeqytetit.

Ora 13:30:  Qendra  Kulturore e Fëmijëve e Prishtinës

Vendi: Bulevardi “Nëna Terezë”

Aktiviteti:   Koncert për fëmijë

Ora 20:00 – Koncert festiv në sheshin “Nëna Terezë”, organizuar nga  Komuna e Prishtinës në bashkëpunim me RTK-në.

Vendi: Bulevardi “Nëna Terezë”

Qyteti i Prishtinës, në përvjetorin e tretë të pavarësisë së Kosovës, do të jetë i stolisur me flamuj, dhe do të mbretëroj atmosferë festive.

Ftohen përfaqësuesit e mediave t’i përcjellin këto aktivitete.

Kryetari i Prishtinës së Prishtina, Isa Mustafa, sot, takoi përfaqësuesit e fshatit Bardhosh të komunës së Prishtinës.
Kryetari Mustafa fillimisht i informoi përfaqësuesit e këtij fshati për investimet infrastrukturore që do të realizohen gjatë këtij viti në këtë fshat dhe në tërë territorin e komunës.
Ymer Rrahmani në emër banorëve të fshatit Bardhoshit kërkoi nga i pari i Pristina që t’i shikojë mundësit buxhetore të bëhet ndërtimi i kanalizimit të një pjese të këtij fshati si dhe ndërtimi  dhe rregullimi i disa rrugicave brenda fshatit.
Kryetari i Prishtina u tha përfaqësuesve të fshatit Bardhosh se “këto dy projekte janë në agjendën e komunës dhe brenda këtij viti do të fillojë realizimi i tyre, mirëpo shtoi ai,” ju si përfaqësues të fshatit duhet t’i evitoni pengesat eventuale pronësore gjatë realizimit, sepse gjatë realizimit në shumë projekte po hasim në pengesa nga vet komuniteti për përfundimin e projekteve të tilla”.
Përfaqësuesit e fshatit Bardhosh falënderuan kryetarin Mustafa për pritje dhe u zotuan se vet ata do të bisedojnë me banorët por mos pengimin e realizimit të projekteve të parapara sepse ndërtimi i kanalizimit dhe rrugëve është në interes të vet banorëve lokal.

Kryetari i Komunës së Prishtina, Isa Mustafa me bashkëpunëtorë me rastin e 14 vjetorit të rënies së dëshmorit të  kombit, Zahir Pajaziti, sot, në orën 12:00, do të bëjë homazhe dhe do të vendos kurora lulesh pran shtatores së tij, në Bulevardin “Nëna Terezë” në Prishtinë.

Nënkryetari komunës së Prishtina, dr. Avdullah Hoti po merr pjesë në Forumin e Komuna të Ballkanit, që është duke u mbajtur në Tetovë të Republikës së Maqedonisë. Kryeqyteti i Kosovës, Prishtina është anëtare më të drejta të plota në këtë mekanizëm rajonal.
Nënkryetari Prishtinës me këtë rast ka theksuar se pjesëmarrja e zyrtarëve komunal në këtë forum paraqet një rendësi të veçantë për kryeqytetin, pasi që vet prania në këto forume tregon se kryeqyteti i Kosovës, po luan një rol mjaft të rëndësishëm në relaksimin e marrëdhënie në mes të shteteve të rajonit.
“Komuna e Prishtinës ka një eksperience mjaftë të mirë në krijimin e raporteve miqësore, andaj edhe si pjesëmarrëse e këtij forumi ne do të kontribuojmë në nxitjen e bashkëpunimit ndërmjet kryeqyteteve të rajonit në shumë fusha , si në kulturë, sport dhe ekonomi”, tha nënkryetari Hoti.

Prishtina ,

Prishtina ,

Prishtina

Forumi i komunave të Ballkanit është themeluar në vitin 2010 në Stamboll të Republikës së Turqisë dhe si qellim të vetin ka rritjen e bashkëpunimin nder-rajonal.

Në mbledhjen e parë të Kuvendit të Komunës së Prishtina, për vitin 2011, Me shumicë votash është miratuar në Kuvendin Komunal të Prishtinës, të cilën e udhëhoqi kryesuesi i Kuvendit, Sami Hamiti, me shumicë votash janë miratuar gjashtë projektstatute të institucioneve kulturore dhe shëndetësore. Pas referimit të anëtarit të grupit punues të projektstatuteve dhe diskutimeve të shefave të grupeve parlamentare u miratuan projektstatut për :Bibliotekën e Komunës së Prishtinës “Hivzi Sylejmani”,
Teatrin e Qytetit të Prishtinës “Dodona”, Qendrën Kulturore të Fëmijëve të Prishtinës, Statutin e QKMF-së, atë të Qendrës së Mjekësisë Urgjente dhe  Statutin e Qendrës për Punë Sociale. Në këtë mbledhje, gjithashtu, është miratuar edhe propozimi i Këshillit të Drejtorëve dhe të kryetarit të Komunës së Prishtinës, Isa Mustafa, për  ndarjen e 300 mijë eurove ngrohtores së qytetit “Termokos” me qëllim që të mos ketë humbje mësimi në gjashtë shkolla të Prishtinës. Edhe për ndarjen e këtyre mjeteve vendimi është marra pasi këshilltarët e partive të përfaqësuese në Kuvend kanë paraqitur vërejtjet e tyre dhe kanë dhënë propozime për zgjidhjen njëherë e mirë të këtij problemi.
Pos të tjerash, në mbledhje, i vetmi këshilltar i PSD-së, Sadri Ramabaja, ka bërë publike ndërrimin e subjektit politik, Ai ka thënë se nga PSD-ja ka kaluar në Vetëvendosje.

Kryetari i Komunës së Prishtina  Prof, dr Isa Mustafa priti të enjten në takim ambasadoren e re të Republikës së Turqisë në Prishtinë znj. Songul Ozan.
Gjatë takimit kryetari Mustafa vlerësoi lartë marrëdhëniet e Prishtina me kryeqytetin dhe qytetet tjera të shtetit turk, me disa prej të cilave tashmë Prishtina është e binjakëzuar.
“Ne mendojmë dhe besojmë që edhe më tutje ta vazhdojmë bashkëpunimin me qytetet e shtetit të Turqisë duke shkëmbyer përvoja nga fusha të ndryshme si kultura, zhvillimi urban e planifikimi hapësinor”, është shprehur kryetari Mustafa.
Ndërkaq, ambasadorja Ozan ka shprehur gatishmërinë e vazhdimit të bashkëpunimit të mëtutjem duke i vënë theks të veçantë trashëgimisë kulturore. “Konservimi, restaurimi i objekteve të vjetra mbesin edhe me tej prioritet I yni dhe mendojmë se kjo trashëgimi kulturore është vlerë e përbashkët e vëllazërisë turko kosovare”, ka thënë ambasadorja Ozan duke shprehur gatishmërinë për të ndihmuar edhe në zhvillim urban të Prishtina.

Mbledhja e parë e Kuvendit të Komunës së Prishtina, për vitin 2011, mbahet  sot, më 27 janar, dhe fillon në orën 11:00.
Në këtë mbledhje e cila mbahet në objektin e ri të Komunës së Prishtina, në lagjen “Arbëria” (sallën e madhe kati i tretë), të cilën do ta udhëheq kryesuesi i KK të Prishtina, Sami Hamiti, pritet të diskutohen dhe të miratohen këto pika të rendit të ditës:
1. Miratimi i ekstraktit të procesverbalit të mbledhjes së trembëdhjetë;
2. Shqyrtimi i projektstatuteve të institucioneve:
a. Biblioteka e Komunës së Prishtinës “Hivzi Sylejmani”,
b. Teatri i Qytetit të Prishtina “Dodona” dhe
c. Qendra Kulturore e Fëmijëve të Prishtina;
3. Shqyrtimi i projektstatuteve të institucioneve shëndetësore:
a. Statuti i QKMF-së;
b. Statuti i Qendrës së Mjekësisë Urgjente;
c. Statuti i Qendrës për Punë Sociale;
5. Pyetje dhe përgjigje;
6. Të ndryshme.

Ftohen përfaqësuesit e mediave t’i përcjellin punimet e Kuvendit komunal.

Pristina ,

Pristina ,

Pristina

Nënkryetari i Komunës së Prishtina, Avdullah Hoti, sot, priti në një takim  Alessandro Battilocchio, kryetar i Komunës së Tolfës i cili ishte i shoqëruar me një delegacion si dhe ushtarë të KFOR-it italian me mision në  Kosovë.
Fillimisht nënkryetari Hoti, ju uroji mirëseardhje mysafire dhe i informoi ata për funksionimin, të arriturat dhe sfidat e kryeqytetit të Kosovës.
Ndërkaq, Battilocchio prezantoi në pika të shkurta komunën të cilën e përfaqëson, si dhe mundësit e bashkëpunimit në të ardhmen midis Prishtinës dhe Tolfës .

Në këtë takim u fol edhe për mundësin e binjakëzimin të dy qyteteve, ide e cila u mbështet nga të dyja palët.

Nënkryetari Hoti tha se “ iniciativa e binjakëzimit parashihet edhe në një program të Komisionit Evropian midis qyteteve të Kosovës dhe qyteteve të Bashkimit Evropian.

Ndërkaq, Battilocchio është shprehur i gatshëm që më kryeqytetin kosovar të shkëmbejë përvoja në sferat me interes për të  dy qytetet.

Ndryshe Tolfa është komunë e  Romës me një sipërfaqe prej rreth 168 kilometër katror.

Incoming search terms:

Posted in Prishtina, Prishtine0 Comments

Ditet e Mergates

Si çdo verë tjetër, edhe sivjet Komuna e Prishtinës organizon aktivitete të ndryshme kulturore. Duke filluar nga data 2 gusht me “Ditët e Mërgatës”, për katër javë, sheshi “Nëna Terezë”, do të jetë vendi, ku qytetarët do të mblidhen për t”u argëtuar bashkarisht.
Mustafë Halili, shef i sektorit të kulturës në Komunën e Prishtinës, tha i tha RTK-së se edhe këtë vit programi veror është mjaft i begatë. Aktivitetet kulturore në kryeqytet kanë për qëllim të krijojnë atmosferë të këndshme edhe për qytetarët që jetojnë jashtë vendit.

“Më datat 2, 3 dhe 4, kemi aktivitete bashkë me Zyrën e kryeministrit për çështje jorezidente, që mbahen për mërgimtarët. Ndërsa, më datën 6, menjëherë, fillon programi veror i Komunës së Prishtinës”, tha Halili.

Programi kulturor do të mbahet çdo të premte dhe të shtunë, tha ai duke shtuar se programi përfshinë koncerte nga grupe të ndryshme, prezantime të pikturës, orë letrare dhe aktivitete të tjera.

Programi i sivjetmë do të jetë ndryshe, me qëllim që qytetarëve të Prishtinës t’u ofrohet diçka e re, tha Mustafë Halili, duke përmendur se për fillim të programit është zgjedhur grupin “Zig Zag”.

Aktivitetet do të zhvillohen në sheshin “Nëna Terezë.

Sipas organizatorëve, programi veror do të zgjasë katër javë. Brenda kësaj periudhe do të ketë tetë koncerte, në të cilat do të prezantohen grupet kosovare: “Troja”, “Zig Zag”, “Energy Bend”, por do të ketë muzikë popullore.

Shefi i sektorit të kulturës, Halili, tha se skena do të jetë tërheqëse për qytetarët.

Në kuadër të programit veror, do të jetë edhe pjesa e organizimeve në pishinën “Gërmia”, ku do të prezantohen filmat e përgatitur nga “Kosova Film”.

Incoming search terms:

Posted in Prishtina, Prishtine0 Comments

Prishtina

Ndërtesa të vjetra të Prishtinës: xhamia dhe Akademia e Shkencave dhe e Arteve
Prishtina shtrihet në mes të lumenjve të vegjël Prishtevkës dhe Vellushës, që rrjedhin nga kodrinat xehetarie në anën perëndimore  të malësisë së Gallapit. Në anën jugore dhe perëndimore Prishtina kufizohet me kodrina të vogla që lëshohen në tokat pjellore të Fushës së Kosovës. Lartësia mbidetare sillet prej 585m , 640, 670 dhe rreth 700 m lartësi mbidetare në disa lagje të qytetit. Studimet shkencore për etimologjinë e emrit Prishtina ende nuk e kanë dhënë një përfundim të qëndrueshëm, por shumë studiues emrin e Prishtinës (Pristina castra) e shpjegojnë nga gjuhët e lashta indoevropiane, që ka kuptimin i lashtë, i fazës fillestare, diçka e vjetër.

Territori i qytetit të Prishtinës ishte i banuar që para 7000 viteve. Gjatë punimeve të rastit në qytet janë hasur gjurmë të qytetërimit që nga kultura e neolitit të vjetër: Kompleksi i spitalit të Prishtinës, Glladnica te Graçanica. Kultura e neolitit të ri: te tjerrtorja, Bërrnica, Matiçani. Kultura materiale e bronzit: Fusha e Badocit, Bërrnica e Poshtme, Kolovica, Grashtica, Keqekolla. Periudha e hekurit: Badoc, Matiçan, Tauk-Bahçe, Shkolla normale. Periudha romake: Ulpiana, Grashtica, Siqeva, Keqekolla. Periudha Bizantine- mesjeta e hershme: Matiçani. Nëpër qytetin e Prishtinës kanë kaluar shumë rrugë të rëndësishme, rrugët që vinin nga Bosna, rruga Naissus-Lissus, nga Scupi etj. Sipas Tabula Peutingeriana, stacioni rrugor Viciano i rrugës Naissus-Lissus ka qenë ndërmjet fshatrave Uglar dhe Çakllavicë, në afërsi të Prishtinës.

Diku rreth 7 km në juglindje të Prishtinës gjendet qyteti i madh antik Ulpiana. Si duket, Ulpiana e rrënuar dhe e plaçkitur në mesjetën e hershme, ia lëshon rëndësinë Prishtinës si lokalitet në afërsi të saj. Tokat pjellore në Fushën e Kosovës dhe trevat minerare në malësinë e Gallapit, ndikuan në përparimin dhe zhvillimin e këtij vendbanimi. Shkrimet e para deri më tani të publikuara për Prishtinën si toponim, janë nga një dokument të knezit kroat, Mutimirit, të vitit 892, ku thuhet se me pallat ka qenë edhe Prishtina si shpatëmbajtse. Nga literatura dhe dokumentet tjera arkivore, Prishtina përmendet nga kontaktet e para raguzane me Prishtinën që  i gjejmë të shënuara në fund të viteve të shtatëdhjeta të shekullit XIII. Në këtë kohë bujari raguzan me origjinë shqiptare Gregorius Marini de Petrana (1253-1280) emërohet konsull në Bërskovë. Për të arritur në Bërskovë Gregorius M. De Petrana kalon ndër vende tjera edhe nëpër Prishtinë.

Në një dokument të lëshuar nga Prishtina në vitin 1325, ju kërkohet targa e Shën Mitrit dubrovnikasve. Për Prishtinës ka shkruar edhe  perandori bizantin Johan Kontaguzeni në vitin 1342, i cili një atë kohë ka dhënë disa të dhëna të rëndësishme për lokalitetin. Sipas shkrimeve të Johan Kontakuzenit thuhet se në Prishtinë ka pasur pallat me oda të mëdha, për tubime shtetërore, për procese gjyqësore, për solemnitete dhe gostitje. Prishtina e kishte edhe kalanë, të cilën e kishte rrënuar Sulltan Mutati I gjatë rrethimit të qytetit në vitin 1389. Këtë e pohon edhe Evlija Çelebiu në vitin 1662 kur shkruan se kalanë e Prishtinës të ndërtuar nga mbreti Millutin e rrënoi Sulltan Murati I pas hyrjes në Prishtinë. Sipas burimeve serbe pallatin e ka ndërtuar mbreti Millutini në mes të sahat kullës së sotme dhe xhamisë së çarshisë.

Një qytetar gjatë bartjes së dheut pas hapjes së një themeli afër entit të statistikës dhe xhamisë së gurit (çarshisë), nga ky vend kishte bartur edhe disa gurë të mermertë. Gurët kanë plastikë gurore dhe të rrethuara me kanelyra dhe sipas ekspertëve janë të punuar në periudhën antike. Se a janë bartur nga Ulpiana apo ndonjë lokalitet tjetër mundë të vërtetohet vetëm pas vëzhgimit të gërmimeve për ndërtime në atë hapësirë. Bazuar nga të dhënat e cekura më lartë për vendin e ekzistimit  të kalasë ndërmjet sahat kullës dhe xhamisë së çarshisë, mundë të pohojmë se këto të dhëna janë të vonshme pas ndërtimit të xhamisë dhe sahat kullës. Këtu kur bëhet fjalë për xhaminë e çarshisë duhet pasur parasysh xhamin e Llukaqit që ishte e ndërtuar te teatri, afër çarshisë së mbuluar të Prishtinës.

Sido që të jetë për vendin ku thuhet se ka ekzistuar kalaja e qytetit dëshmojnë edhe këta gurë të zbuluar që lënë të kuptohet se Prishtina e kishte kalanë e saj që nga periudha romake apo bizantine e hershme. Kjo mbetet të vërtetohet vetëm pas gërmimeve arkeologjike në këtë lokalitet. Po ashtu gjatë bartjes së dheut nga ndërtimet në Prishtinë gjatë vitit 1997, është gjetur një bazament shtylle në të cilin janë të skalitura pranë njëri tjetrit simboli i kultit të diellit dhe kryqi. Vërehet se ky guri i punuar me llaç gëlqeror dhe i përzier edhe me qeramikë të bluar është ka edhe shenja të djegies çka lenë të kuptohet se kemi të bëjmë me një shtyllë të ndonjë objekti të kultit që përveç kryqit ka edhe simbole astrale të periudhës së paganizmit e i cili edhe është djegur. Vend gjetja e këtij guri nuk dihet por është gjetur i hedhur në greminën e hapur nga fabrika e tjegullave në Prishtinë. Gjetje e këtij guri është edhe një dëshmi tjetër për të besuar se Prishtina ishte vendbanim para mesjetar.

Gurë të mermerit të gjetura në Prishtinë në vitin 1996 nga Qazim Namani, gurët kanë dalë gjatë gërmimit të një themeli afër Entit të Statistikës dhe xhamisë së Çarshisë Prishtina gjatë mesjetës u bë seli e rëndësishme. Para betejës së Kosovës Prishtina ishte bërë kryeqytet i provincës dhe si i tillë mbeti edhe shumë kohë pas kësaj beteje. Përveç ndërtimeve në Prishtinë në afërsi  ndërtohet mbi themele të një kishe  më të hershme, manastiri i Graçanicës, si monument i kulturës me rëndësi të veçantë. Shihet se Prishtina me rrethinë në atë kohë kishte shumë monumente, dhe prania e këtyre monumenteve të kulturës siç është manastiri i Graçanicës,  për nga vlerat artistike hynë në krijimtarinë më të përsosur të Evropës dhe Botës.

Për zhvillimin e Prishtinës  flasin edhe faktet e  vendosjes së tregtarëve të huaj  edhe dubrovnikasve në vitin 1387. Po këtë vit dubrovnikasi Marko Zvizdic, i cili jetonte në Artanë, me vullnetin e tij me 9 nëntor 1387 ka dhënë 5 dukatë për mirëmbajtjen e kishës së Shën Marisë në Prishtinë. Kjo tregon se Prishtina ishte qendër e zhvilluar tregtare edhe para betejës së Kosovës. Përveç kishës së Zojës Mëri, në vitin 1421 në regjistra të këshillit të vogël raguzan, përmendet edhe një kishë tjetër pa emër.

Bazament shtylle nga Prishtina Kisha katolike në Prishtinë

Gjetje nga Mirsad Krasniqi gjatë hapjes së themeleve të shtëpisë në lagjen e Trojës (Tophane) në Prishtinë. Sipas antropologëve është asht dhie dhe është përdorur si vegël pune. Në Prishtinë në vitin 1426 e kishte edhe konsullatën dubrovnikase. Në Prishtinë, në shekujt XIV dhe XV, vepronin një numër i madh i tregtarëve dubrovnikas, të cilët bënin tregti me qytetet më të zhvilluara në rajon. Tregtarët dubrovnukas, gjenovas, hebrenj etj kryesisht merreshim me metale fisnike si ari argjend dhe gllamë. Pas pushtimit osman, në Prishtinë u ndërtuan disa objekte sakrale dhe profane të stilit oriental si xhami, hamame, teqe, tyrbe, shtëpi qytetare etj. Sipas regjistrimit të sanxhakut të Vushtrrisë nga viti 1477, Prishtina në këtë kohë i kishte 9 mëhallë, të cilat sipas emrave tregojnë se kishte vetëm popullsi të krishterë.

Gjatë shekullit XV në kazanë e Prishtinës përfshiheshin disa xeherore të njohura për kohën. Në këtë kohë nga Prishtina kanë dalë edhe dijetar të shquar si Mesihi Prishtina i cili me veprat tij “Mesihi Divani” edhe pse  e shkruar me vjersha në gjuhën turke ka vlera të mëdha letrare dhe historike. Mesehi Prishtina vdes në Bosnje në vitin 1512. Në shekullin e XV Prishtina i kishte gjithsejtë 20 lagje. Sipas Shtjëfën Gasprit (1671), relator shqiptar, Prishtina ishte një ndër qytetet kryesore të Kosovës. Në Prishtinë ishte qendra administrative e xehetarisë së Kosovës dhe e krahinës xehetarë të Artanës (Novobërdës). Gjatë mesjetës së vonë, në Prishtinë, kanë qëndruar dhe kanë shkruar shumë personalitete të njohura të kohës si; Jovan Kontaguzeni, mbreti hungarez Vlladisllavi II, Pjetër Bogdani, Haxhi Kallfa, Evlija Çelebiu etj. Pjetër Bogdani me origjinë shqiptare, kryeipeshkvi i Shkupit dhe Sofjes i  raporton Vatikanit që Prishtina kishte 3000 shtëpi. Evlija Çelebiu shkruante në atë kohë për 2600 shtëpi të mëdha dhe të bukura duke  veçuar sarajin e Allaj Begut dhe pallatin e gjyqit, dy hamamet e mëdha, mikpritjen dhe kulturën qytetare. Në Prishtinë ka 11 hane, ndër të cilët më me i njohuri në atë kohë ishte hani i Haxhi Beut.

Bazuar në të dhënat në vitin 1689 që i jep Coronelli në “Iliricum”dhe në “Corso delli fiumi Drino e Boiana nella Dalmatia” në vitin 1689 Prishtina i kishte 4000 shtëpi. Në këtë kohë Prishtina i kishte 360 fshatra dhe një numër i tyre ishte djegur. Qyteti ka dy banja, njëra është banja e Fatihut në treg, e tjetra është banja e vjetër. Në një qoshe të banjës së Fatihut ekziston një shenjë, për këtë arsye kjo banjë quhet si e shenjtë dhe vizitohet shumë. Në Prishtinë ka 3000 dyqane që janë pak për këtë qytet, këtu ka rrush dhe dardha shumë të mira shkruajnë udhëpërshkruesit që e vizituan Prishtinën në shekullin e XVII. Në vitin 1690 me ardhjen e osmanëve dhe tatarëve, pësoi rëndë krejt vendi, veçanërisht ai i rrethit të Prishtinës. Atje shumë katunde mbetën shkretë, shumicën e tyre i dogjën dhe i zhdukën turqit dhe tatarët.

Prishtina u dobësua gjatë luftës Austro-turke, kur Prishtina ishte bërë qendër e shtabit të gjeneralit austriak Pikolominit. Në mbarim të luftës austro-turke 1689-1690 trupat osmane dhe tatare hynë në Prishtinë dhe e bënë një hakmarrje të madhe ndaj shqiptarëve. Siç ka shkruar më vonë Gjergj Bogdani nipi i argjipeshkvit Pjetër Bogdani, edhe pse Pjetër Bogdani kishte vdekur dhe ishte varrosur, ai u zhvarros nga osmanët dhe u hodh si ushqim qenesh në mes të sheshit të Prishtinës. Prishtinën gjatë shekujve XVIII dhe XIX e kanë sunduar Gjinollët.

Pas vrasjes së Maliq Pash Gjinollit më 1809, njëra nga odat e tij u bë muze. Muzeu i familjes feudale Gjinolli me origjinë shqiptare ishte institucion kulturor mjaftë interesant dhe i ngjashëm me ato të oborreve feudale nëpër shtetet e Evropës, i cili është shkatërruar në kohën e luftërave Ballkanike me 1912. Koleksioni muzeor i familjes Gjinolli ka pasur një numër të konsiderueshëm të eksponateve me rëndësi historike dhe etnografike në mesin e tyre ka qenë edhe gijotina e Jashar Pashës. Prishtinën e përmend edhe Feliks De Bozhur, sipas të cilit me 1812, Prishtina kishte dy panaire, të vjeshtës dhe të pranverës, ku merrnin pjesë shumë tregtarë nga lindja dhe perëndimi. Në vitin 1822 rreth 3000 shqiptarë nga Kosova bënë përpjekje që të shkojnë në Stamboll për të kërkuar dorëheqjen e Maliq pashë Gjinollit i cili në atë kohë njihej si tiranik dhe e sundonte Prishtinën.

Në Prishtinë ishin të zhvilluara shumë zeje të lashta e ndër to ishte edhe  zeja e hasrave. Përveç këtyre zejeve ishin të njohura edhe zejet e lëkur punuesve, kazangjijëve, punimi i enëve shtëpiake nga argjila dhe metalet, punimet e veshjeve tradicionale etj. Prishtinës sot i mungon muzeu i qytetit, gjatë ndërtimeve në qytet nuk janë përcjellë gërmimet për hapjen e themeleve nga institucionet kompetente, andaj si rezultat i kësaj gjendje shumë eksponate të lëvizshme janë hedhur në gremina dhe janë mbuluar me dhe e mbeturina. Në vitin 1997 në greminën e fabrikës së tjegullave ku hidhej dheu gjatë gërmimeve në qytet janë gjetur edhe enë të emaluara me argentius-gllama.

Enë të emaluara me argentius-gllama gjetur nga Qazim Namani
Reformat në Perandorinë Osmane filluan në vitin 1892 dhe komisioni i ri i reformave përbëhej  nga persona të njohur dhe të respektuar me përkatësi shqiptare. Nga Prishtina ishte Danish Beu i cili më vonë u bë ministër i punëve të brendshme të Perandorisë . Në gjysmës e parë të korrikut të vitit 1844, ushtria turke në krye me serasqerin valiun e Rumelisë dhe Omer Pashën hynë në Prishtinë për ta shuar kryengritjen e shqiptarëve. Selia e serasqerit u bë Prishtina. Kryengritësit u tërhoqën në malet e Prishtinës. Omer Pasha i kishte deklaruar konsullit anglez se 7000 shqiptar kryengritës ishin tërhequr në malet afër Prishtinës. Osmanët bënin regjistrimin e myslimanëve të Prishtinës të cilët refuzonin të jepnin rekrut për nizam. Më 8 mars 1845 konsulli anglez në Selanik njoftoi se shqiptarët e rrethinës së Prishtinës nuk do të japin rekrut pa forcë. Nga plaçka që bënë ushtarët osman gjatë shuarjes së kësaj kryengritje u pasuruan shumë.

Konsulli austriak shkruan se kryengritësit shqiptar e pushtuan Prishtinën në Pranverën e vitit 1844. Prishtina ra në duar të kryengritësve në mars të vitit 1844, kur Abdyrrahman Pasha i Prishtinës u largua në Prizren te miku i vet Izet Mehmet Pasha. Izet Pasha i kishte dhënë 6000 njerëz për ta kthyer Andyrrahman Pashën në Prishtinë, por kryengritësit e ndalën këtë sulm dhe e mbanin në kontroll Prishtinën. Në Prishtinë, në qershor e gusht të vitit 1837 çdo ditë vdisnin nga mortaja 80-140 persona. Në vitin 1846 Maliq beu vendosi që të gjithë kryeparët e familjeve shqiptare katolike ti dërgoi në një vend të rrethuar në Prishtinë. Ë gjithë të burgosurit i futen në pranga të rënda në duar dhe në këmbë, me një zinxhirë të rëndë për mjedisi dhe të lidhur për një këmbe. Kjo ishte një peshë prej 40 okësh turke, përafërsisht 5o kg. Jashar Pasha i Prishtinës këta të burgosur i mbylli në një burg edhe më të rëndë dhe urdhëroi që në burg të lëshohet edhe uji. Këta të burgosur nga Prishtina u transferuan në Shkup dhe përmes Selanikut u dërguan në Azi të vogël.

Në Prishtinë janë kultivuar, lojëra fisnike në fushën e quajtur Poteçishtë. Këto gara janë organizuar çdo vit të ngjashme me hallkën e Sinjit-vetëm me një dallim në vend të hallkës është përdorur dorëza, të cilën kalorësit e kanë pasur për detyrë ta qëllojnë me shpatë, shigjetë ose topuz. Në Prishtinë  janë mbajtur edhe bejlege (dyluftime) të ndryshme. Prishtinën e kapluan dy zjarre të mëdha më 1859 dhe 1863. Sipas banorit Gamer, Prishtina është qyteti më i madh që gjendet mes Selanikut dhe Sarajevës. Në vitin 1874 selia e Vilajetit të Kosovës kalon në Prishtinë dhe 3 vite më vonë filloi të botohet revista në gjuhën turke “Kosova”. Në Prishtinë në vitin 1887 u hap konsullata serbe, dhe në vitin 1890 u vra konsulli serb Lluka Marinkoviq. Sipas Cvijiqit, Prishtina në fillim të shekullit XX kishte 4000 shtëpi. Prishtina e kishte edhe çarshinë e vjetër të mbuluar. Nga monumentet publike në Prishtinë, veçohet objekti ku është sot Muzeu i Kosovës, objekti ku është vendosur Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, Hamami i Madh, Kulla e Sahatit, Kompleksi i Emin Gjikut etj. Nga objektet sakrale veçohet xhamia e Çarshisë, Xhamia e madhe, Xhamija e Jashar Pashës etj. Në Prishtinë ekziston Teqja e Prishtinës dhe Kisha evangjeliste. Në periferi të Prishtinës , në fshatin Shkabaj ekziston tyrbja e vogël dhe në fshatin Mazgit është tyrbja e sulltan Muratit. Prishtina u shkatërrua shumë gjatë luftës ballkanike, kur forcat serbe hynë në qytet.

Sylejman Kylqe (studiues turk), shkruan se në telegramin e 29 mars 1910 është organizuar kryengritja prej 2000 vetë nga populli i kazave të Prishtinës dhe Vushtrrisë dhe i okupuan rrugët e Llapit dhe Gallapit duke i ftuar popullatën të ju bashkoheshin. Kryengritja ishte bërë për heqjen e taksës së otrovës (taks në administratën osmane). Në telegramin e datës 19 prill 1910 njoftohet se para kryengritjes së Llapit dhe Gallapit, Jahja Efendiu nga Prishtina në dyqanin e Kafexhi Rifatit i ka varur në qafë një fletë kalendari pulës që një shqiptar po e sillte për ta shitur në tregun e Prishtinës, duke kërkuar taksë prej tij. Çallak Mahmudit nga lagjja e Prishtinës ramazanije i ka marrë për taks otrove një kokërr nga 8 kokrra vezë, dhe se ka gënjyer një shqiptar për tu kthyer në fshat, duke i thënë se do ti merren 9 grosh e gjuamë taksë për mjekër. Kjo gënjeshtër kështu është përhapur në popull.

Pas hapjes së fjalëve se do të merret taks nga pulat dhe për mjekër, është organizuar tubimi i fshatrave në luginën e fshatit Dyz, Llap dhe Kulinë dhe ka filluar lufta me Shefki Pashën. Me 21 maj 1910 erdhi Mahmud Shefqet Pasha , ministër i luftës i Turqisë i cili filloi mbledhjen e armëve në popull. Me 30 maj 1910 pasi u krye kontrolli mbi popullatën e Vushtrrisë, Prishtinës dhe Drenicës, nga komanda e trup armatës së posaçme u përgatit një detashment i përbërë nga 8 batalioneve dhe filloi kontrollimin e rajoneve Llap e Gallap. Mahmud Shefqet Pasha me 30 mars 1910 njoftoi se sasia e armëve të mbledhura ka arritur shumën 8000 dhe parashikonte që sasia e armëve që do të mblidhet në prefekturën e Prishtinës do të kaloj numrin 15.000 armë.

Prishtina u pushtua nga serbet më 12 tetor 1912. Gjatë rrugës deri në Prishtinë ushtria serbe i kishte vrarë dhe plagosur 1448 shqiptar. Një gazetar danez në atë kohë raportoi nga Shkupi se në Prishtinë ishin vrarë edhe 5000 shqiptar pas pushtimit të qytetit. Pas pushtimit të Prishtinës nga armata serbe në vitin 1913, argjipeshkvi Mjeda bëri ankesë se 1200 besimtarë të tij ishin konvertuar me dhunë në ortodoksë. Në maj të vitit 1913 komandanti serb i zonës së Prishtinës e informonte me mburrje Beogradin se 195 shqiptarë mysliman ishin konvertuar në Prishtinë. Në fillim të vitit 1913 u bë regjistrimi i popullatës dhe në Prishtinë nuk regjistrohet asnjë shqiptar. Në vitin 1915 një gazetar rus kishte raportuar se gjysma e popullatës ishte shqiptare. Në vitin 1916 sipas regjistrimit bullgar në Prishtinë u regjistruan 11.486 shqiptar.

Në muajin shkurt të vitit 1914 Qeveria Serbe e nxori dekretligjin për rregullimin e rajoneve të porsaçliruara, kështu për vendosje të kolonëve serb Nikolla Pashiqi i bleu 3000 hektar tokë afër Prishtinës. Në fshatrat e kolonizuara u dëbuan shqiptarët dhe përveç këtyre serbet ndërtuan edhe fshatra të  reja për kolon serb dhe i emërtuan sipas mitologjisë serbe. Në afërsi të Prishtinës themelohet Çakllavica, Devet Jugoviqi etj. Pas luftës së dytë botërore Në mes dy luftërave, nuk kishte ndonjë zhvillim të hovshëm. Në Prishtinë dhe rrethinë u vendosën shumë kolonë, u përvetësuan tërësisht objektet e kultit ortodoks dhe filloi shpërngulja e popullatës shqiptare për Turqi. U ndërtuan objekte për pushtetarë serbë dhe argëtim të tyre. Shumë shtëpi qytetare shqiptare u bënë prona të serbëve kolon. U ndërtua ndërtesa e sotme e Unionit në vitin 1927, sipas stilit barok perëndimor, e cila përdorej si hotel për argëtimin e pushtetarëve nga garda ushtarake muzikore e Mbretërisë SKS.

Si pas shumë qytetarëve të Prishtinës që përjetuan dhunën në atë kohë, në pjesën e prapme të këtij objekti, torturoheshin për vdekje shqiptarët. Akademiku bullgar Stefan Karastefanovi në librin e tij “Kosova” përshkruan shum detaje të dhunës dhe urrejtjes së pushtetit Serb ndaj shqiptarëve  pas luftës së dytë botërore, unë po veçoj vetëm dy raste të shkruara në ketë libër: Eduard Kardeli duke i pranuar shfaqjet e nacionalizmit serb pas luftës së dytë botërore tha në vitet gjashtëdhjeta: 1. Edhe shokët tanë të partisë u përfshinë në persekutimet shoviniste ndaj shqiptarëve, grave dhe fëmijëve të tyre. 2. Urrejtja ndaj shqiptarëve në Prishtinë u arrit në atë pikë, saqë në vitin 1992 në Grand Hotel u  var një shkrim i poshtër “për kroat, shqiptar dhe qen ndalohet hyrja”.

Prishtina u bë qendër administrative e Kosovës në vitin 1947, dhe u zhvillua me një dinamikë të shpejtë duke mos i ruajtur objektet tradicionale të periudhës osmane. Sot Prishtina si qytet urban i kësaj periudhe ka ndryshuar plotësisht, në përjashtim të disa rrugëve të ngushta, ku kanë mbetur disa ndërtesa të rralla me vlerë arkitektonike të periudhës osmane.

Shtëpi e vjetër qytetare në Lagjen Biklia të Prishtinës.
Në Prishtinë, pas Luftës së Dytë Botërore, filloi të ndërtohet infrastruktura institucionale dhe urbane, me moton e ndërtimit të një qyteti me pamje urbane. Me planin urban të qytetit të vitit 1953, u rrënuan lagje të tëra së bashku me çarshinë e vjetër, duke e shkatërruar arkitekturën popullore shqiptare të periudhës turke. Në këtë periudhë, shumë pak shtëpi qytetare arritën të shpëtojnë nga planet e qëllimshme urbane, të përpunuara në Beograd. Me këtë plan u rrënua kisha katolike e Prishtinës, Xhamia e Llokaqit, Sinagoga e hebrenjve etj. Në vend të xhamisë u ndërtua Teatri i  Kosovës sipas arkitekturës dhe modelit sllavo-rus. Pas Luftës së Dytë Botërore, në vitin 1945, filloi edhe rrënimi i varrezave të vjetra të qytetit.

Dy vite pas luftës, në kompleksin e varrezave, filloi të gërmohet dheu dhe me vagonë të dërgohet në tjegulloren e Shkupit. Në vitin 1947 u hartua plani që në këtë lokalitet të ndërtohet tjegullorja e Prishtinës . Punëtorët që kanë punuar në atë kohë, mbanin mend se gjatë gërmimit kanë hasur në varreza. Gërmimet i filluan edhe nën kompleksin e varrezave te shkolla e sotme fillore “Asim Vokshi” në qytet tej urës së gurit mbi hekurudhë në rrugën Prishtinë-Podujevë. Faza e rrënimit të varrezave shqiptare në Prishtinë ka vazhduar edhe në vitet shtatëdhjeta, në kohën kurë ndërtohet tjegullorja e re e qytetit. Më kujtohet që si fëmijë i kemi parë buldozerët kur rrokullisën në oborrin e sotëm të tjegullores, disa dhjetëra varreza të vjetra me epitafe të shkruara në gjuhën osmane. Aty ishte edhe një varr i punuar shumë mirë me një kapak të rëndë prej metali. Prej këtyre varrezave, vetëm një familje arriti të zhvarrosë të afërmit e vetë atë kohë.  Edhe gjatë viteve të nëntëdhjeta, në greminën e gërmimeve të kësaj tjegulloreje u shembën afër 100 varreza të shqiptarëve nga kompleksi i  varrezave të sotme të qytetit.

Foto të vjetra nga Prishtina
Sipas Shaip Berilës, katër lagjet e Prishtinës së vjetër i kishin edhe varrezat e veta. Varrezat ishin përmbi Varosh, te oxhaku i fabrikës së tjegullave, te Xhamia e Llapit… Këto varreza u rrafshuan dhe këto toka ju dhanë serbëve, por atë kohë askush nuk guxonte as të pyeste pse po bëhej kjo- thotë Berila. Poashtu edhe parku i sotëm i qytetit të Prishtinës, ishte kompleks i varrezave të shqiptarëve, e sidomos atyre që ishin shpërngulur nga Sanxhaku i Nishit. Varreza të sheshta janë hasur edhe te “Fusha e Pajtimit”, afër bunarit të hajratit. Në Prishtinë janë dy lokalitete me varreza të hebrejëve, varret e vjetra në Tauk Bahçe në madhësi 10 ari, në të cilën janë varrosur 800 hebrej të varrosur që nga vitet 1850. Në varrezat e reja janë varrosur 200 hebrej prej vitit 1922.

Sinagoga që mendohet se është bartur në hyrje të kompleksit “Emin Gjiku”

Pllakë mbivarrore me mbishkrim Hebrenj, e gjetur në Tophane
Fatin e varrezave të vjetra të Prishtinës, e përjetuan shumë lokalitete dhe qytete të Kosovës. Lokalitetet me kulturë materiale jo sllave, u kolonizuan me kolon të sjellë nga Serbia, të cilët ndërtuan objekte banimi mbi kulturat e qytetërimit dhe civilizimeve më të hershme në këto troje. Pas pushtimit të Kosovës, kolonët u vendosen në tërë territorin e saj, në rrethin e Prishtinës përveç qytetit, kolon u vendosen edhe në Graqanicë. Bërrnicë, Bardhosh, ku u përvetësuan varrezat, pronat, shtëpitë e banimit dhe objektet e kultit. Në Berrnicë, u përvetësuan varrezat e hershme të shqiptarëve, që sipas popullatës vendore ishin të shqiptarëve, u morën  gurë varresh, pjesërisht u falsifikuan dhe me to serbët krijuan mitin për Nëntë Jugoviqët. Këta gurë janë të publikuar edhe në librin e Dragan Cukiçit dhe Milan Ivanoviqit të botuar nga Enti për Përmendore të Kulturës së qytetit të Prishtinës në vitin 1996. Përshkrimi i autorëve është shumë i dyshimtë, prandaj kjo çështje mbetet të studiohet nga ekspertët eminentë të kësaj fushe. Popullata autoktone shqiptare e fshatrave përreth, ka ruajtur të dhënat se raja e Kolovicës dhe e Bërrnicës, të cilët kishin jetuar edhe gjatë sundimit osman në këto fshatra, janë shqiptarë, të fisit Krasniqe dhe vëllazëri me shqiptarët e fshatit Makoc e Llukar.

Prishtina, pas Luftës së Dytë Botërore, e fitoi funksionin e qytetit të rëndësishëm ekonomik dhe administrativo-politik, që i krijuan bazë materiale solide. Madhësia e qytetit matej me shkallën e inkuadrimit, numrin e kuadrove, specialistëve, shkencëtarëve, politikanëve dhe profesioneve të lira intelektuale.

Incoming search terms:

Posted in 0 Comments

Rent A Car Prishtina

rent a car prishtina

Prishtina Kamera Live